Agrotechnika
- Zasady aplikacji ProBio Emów
- Zaszczepianie gleby
- Zaprawianie materiału siewnego i nasadzeniowego
- Stosowanie podczas wzrostu roślin
- Przechowywanie, składowanie, przygotowanie do sprzedaży
- Uszlachetnianie obornika
- Uszlachetnianie gnojówki i gnojowicy
Uprawy rolnicze
- Buraki cukrowe
- Kukurydza
- Rzepak
- Zboża
- Ziemniaki
- Plantacje energetyczne
- Użytki zielone
- Ograniczanie populacji pędraków, opuchlaków itp.
- Resztki pożniwne
Ogrodnictwo
Uszlachetnianie obornika
Można go traktować jako szczepionkę mikrobiologiczną.
Pryzma obornika powinna być dobrze ugnieciona (nie tak dawno w dobrze prowadzonych gospodarstwach powszechnie postępowano z pryzmą obornika – ugniatając ją i eliminując w ten sposób nadmiar tlenu), aby mogły przebiegać w nim głównie procesy z ograniczonym dostępem tlenu.
Wówczas w wyniku działania pożytecznych mikroorganizmów następuje szybki proces fermentacji. Po kilku miesiącach obornik jest już właściwie przefermentowany, powoli zmienia się w prósze, stając się łatwym do załadunku
i roztrząsania na polu. Przez cały okres fermentacji nie uwalnia się z niego amoniak, a cenny azot zostaje zatrzymany w oborniku. Wszelkie procesy gnilne zostają wyeliminowane, przez co nie występują odory zwykle tym procesom towarzyszące (m.in. siarkowodór). Obornik nie zagrzewa się i nie paruje, ponieważ fermentacja przy użyciu EmFarma Plus™ przebiega w niskich temperaturach i nie wymaga napowietrzania.
sprawdź ofertę